1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

آلمان

کمبود ۲ میلیون مهاجر متخصص در آلمان

دولت ائتلافی احزاب دموکرات مسیحی، سوسیال مسیحی و لیبرال‌های آلمان طرح قانونی اجرای تسهیلات در شرایط مهاجرت خارجی‌ها به این کشور را در ماه آوریل امسال تسلیم پارلمان آلمان می‌کند.

اقتصاد آلمان هم‌چنان با مشکلات ناشی از کمبود نیروی متخصص در رشته‌های برنامه‌ریزی رایانه، مهندسی و پزشکی روبرو ست. بر اساس آمار اداره‌ی مرکزی کار این کشور، آلمان تا سال ۲۰۲۵ به ۶ میلیون نیروی متخصص نیاز دارد. برای تأمین این نیاز، مهاجرت دست‌کم دو میلیون نیروی کار با مدرک کارشناسی ارشد به این کشور ضروری است. بین سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰، تنها ۱۸ هزار تن از کشورهای غیر عضو اتحادیه‌ی اروپا به آلمان مهاجرت کرده‌اند.

شرایط دشوار دریافت اجازه‌ی کار "سبز"

کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل عدم علاقه‌ی مهاجرت نیروی کارآمد به آلمان، شرایط دشوار اخذ اجازه‌ی کار "سبز" در این کشور است. بر اساس قوانین فعلی، متقاضیان مهاجرت برای کسب اجازه‌ی کار "سبز"، باید دست‌کم ۶۶ هزار یورو در سال درآمد داشته باشند. در صورت عدم تأمین این شرط در پایان سال، اداره‌ی کار آلمان تنها هنگامی مجوز کار متقاضی مهاجر را تمدید می‌کند که نیاز بازار کار با استخدام داوطلبان آلمانی بر آورده نشود. روند این بررسی که از سوی کارمندان اداره‌ی مرکزی کار صورت می‌گیرد، به "سنجش اولویت" معروف است.

شرایط سرمایه‌گذاری مهاجران در آلمان نیز با محدودیت‌هایی همراه است. بر اساس قوانین فعلی، تنها مهاجرانی مجاز به تأسیس شرکت در آلمان هستند که سرمایه‌ی اولیه‌ی آنان کمتر از ۲۵۰ هزار یورو نباشد. اینان هم‌چنین موظفند در سرمایه‌گذاری خود دست‌کم برای ۵ نفر شغل ایجاد کنند.

تسهیل شرایط

دولت آلمان برای مقابله با عدم تمایل مهاجرت نیروهای متخصص به این کشور اکنون در صدد است، تسهیلاتی در این شرایط ایجاد کند. بر اساس طرح قانونی‌ای که احزاب دموکرات مسیحی، سوسیال مسیحی و لیبرال‌های دولت ائتلافی آلمان بر سر آن به توافق رسیده‌اند، متقاضیان مهاجرت که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد هستند، می‌توانند ابتدا روادیدی به مدت ۶ ماه برای یافتن کار دریافت ‌کنند. هزینه‌ی زندگی و اقامت این مدت متخصصان به عهده‌ی خود آنان است.

دولت آلمان هم‌چنین در نظر دارد به‌منظور اجتناب از اجبار اعمال شرط "سنجش اولویت"، میزان درآمد یک ساله‌ی مهاجران داوطلب را از ۶۶ هزار یورو به ۴۴۸۰۰ یورو کاهش دهد. این رقم قرار است، حتی برای نیروهای متخصص چون برنامه‌ریزان رایانه، پزشک و مهندس، به ۳۵ هزار یورو تنزل داده شود. متقاضیانی که درآمد سالانه‌ی آنان از سقف حداقل ۳۵ هزار یورو کمتر است، در صورتی می‌توانند به کار خود در آلمان ادامه دهند که آزمایش "سنجش اولویت" را با موفقیت پشت سر بگذارند.

ادامه‌ی کار

مهاجر متخصص می‌تواند پس از یافتن کار و بستن قرارداد، تقاضای کتبی برای صدور اجازه‌ی کار "آبی" خود را به مقامات مسئول ارائه دهد. نوع اقامت این مهاجر پس از سه سال، می‌تواند به "اجازه‌ی اقامت نامحدود" تبدیل شود. برای کسانی که به زبان آلمانی مسلطند، این مدت به دو سال کاهش می‌یابد.

تسهیل در شرایط سرمایه‌گذاری

بر اساس طرح قانونی دولت آلمان، مهاجرانی که قصد ثبت شرکتی در این کشور را دارند، دیگر موظف به رعایت شرط حداقل سرمایه‌ی ۲۵۰ هزار یورویی یا ایجاد کار برای ۵ نفر نیستند. تنها اثبات شرط "نیاز بازار" در محل برای این گونه سرمایه‌گذاری‌ها کافی است.

یکی دیگر از تسهیلات مندرج در طرح قانونی دولت آلمان، تمدید مدت اقامت دانشجویان غیراروپایی به منظور یافتن کار، پس از اتمام تحصیل است. بر اساس قانون معتبر کنونی، دانشجویان می‌توانند پس از خاتمه‌ی تحصیل بین ۱۲ تا ۱۸ ماه به جستجوی کار در آلمان بپردازند.

ارائه به پارلمان

دولت آلمان در نظر دارد طرح قانونی خود را پس از بحث و تبادل نظر با کارشناسان امور مهاجرت و اقتصاد، در ماه آوریل برای تصویب به پارلمان آلمان تسلیم کند. کارشناسان سیاسی معقتدند که پارلمان‌های ایالت‌های آلمان نیز به این طرح رای موافق خواهند داد. قرار است این طرح قانونی پس از تصویب در ماه ژوئن امسال به مرحله‌ی اجرا گذاشته شود.

FF/MM