1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

جامعه

اجازه اقامت در گرو يافتن كار

تا همين يك سال پيش كسانى كه با ويزاى دانشجويى به آلمان می‌آمدند، بايد بلافاصله پس از اتمام درس‌شان كشور را ترك می‌كردند. از سال گذشته تاكنون اين قانون تغيير كرده است. براساس قانون جديد اقامت دانشجويان خارجى براى يافتن شغل تمديد می‌شود.

default

سالانه ۶۰ هزار جوان از كشورهاى مختلف براى تحصيل به آلمان می‌آيند. براى آن عده كه به كشورهاى عضو اتحاديه اروپا تعلق دارند اين كار ساده‌ای‌ست. شرايط ادامه تحصيل براى آنها و دانشجويان آلمانى تقريبا يكى است. حتى در مورد كار كردن و بدست آوردن درآمدى كه كمك هزينه تحصيل آنها باشد هم با مانعى برخورد نمی‌كنند. براى دانشجويان كشورهاى غيراروپايى اما مقررات سخت‌ترى وجود دارد. البته از سال گذشته براى آنها نيز پاره‌اى محدوديت‌ها برداشته شده. از جمله قوانينى كه به كار دانشجويان خارجى برمی‌گردد.

پاى حرفهاى يكى از دانشجويان خارجى مقيم آلمان نشسته‌ايم تا از وضع او باخبر شويم. و هم چنين از خانم "داگمار داهمن" مسئول امور خارجيان در شهر كلن آلمان در اين زمينه پرسيديم.

"هايتو ليو" دانشجوى رشته حقوق دانشگاه بن است. او برايمان تعريف می‌كند كه ده سال پيش شهر ميليونى شانگهاى را به قصد آلمان ترك كرده و اكنون چيزى به اتمام درسش نمانده. هايتو از سختى‌هاى درس خواندن در يك سرزمين غريبه می‌گويد. دركنار دست و پنجه نرم كردن با زبان و ادبيات آلمانى چيزى كه براى يك خارجى كارساده‌اى نيست، بايد مخارج زندگى را هم تامين می‌كرده. و حالا هم نمی‌داند بعد از اتمام درسش چه پيش خواهد آمد. هايتو:

”حالا بايد قبل از هرچيز به فكر آخرين امتحان‌ام باشم. بعد از آن سعى می‌كنم يك دوره دوساله كارآموزى در رشته حقوق را شروع كنم. آنوقت می‌توانم تصميم بگيرم كه بازهم به چين برگردم يا همينجا به كار و زندگى ادامه دهم.”

هايتو به يك نكته مهم در سخنانش اشاره می‌كند و آنهم ادامه زندگى و كار در آلمان پس از اتمام دوره دانشجويى است. زيرا تا همين يك سال پيش كسانى كه با ويزاى دانشجويى به آلمان می‌آمدند، بايد بلافاصله پس از اتمام درسشان كشور را ترك می‌كردند. از سال گذشته تاكنون اين قانون تغيير كرده. براساس قانون جديد اقامت دانشجويان خارجى براى يافتن شغل تمديد می‌شود. خانم داگمار داهمن مسئول امور خارجيان در شهر كلن در مورد اين قانون می‌گويد:

”قاعدتا هر دانشجوى خارجى می‌تواند يك سال بعد از تمام كردن موفق درسش در آلمان بماند و تلاش كند در رابطه با رشته‌اش كارى پيدا كند. مثلا اگر كسى رشته اقتصاد صنعتى خوانده باشد، نمی‌تواند در كارى كه فقط يك دوره كارآموزى دو ساله براى انجام آن لازم است مشغول به كار شود.”

آنچه براى ادامه كار در آلمان كمك بزرگى به حساب می‌آيد كار و يا كارآموزى در حين دوره دانشجويى در رشته درسى است. اين می‌تواند دركارنامه شما پوئن مثبتى باشد. زيرا براى هر كارفرمايى اين جالب است كه يك دانشجوى خارجى در رقابت با آلمانى‌ها توانايى خود را نشان دهد و امكان كارآموزى يا شغلى در رشته درسى را از آن خود سازد.

داگمار داهمن:

”اين به عنوان يك كارايى ويژه به شمار می‌رود. در زندگينامه شخصى كه داوطلب بدست آوردن كار در رشته مورد نظرش است اين موضوع به اضافه تمامى دوره‌هايى كه گذرانده و تجربيات شغلى و درسى كه داشته آورده می‌شود و اين كارنامه زندگى براى هركارفرمايى به معناى معيارى است كه بداند فرد مربوطه شايستگى پذيرفته شدن را دارد يانه.”

طبيعى است كه هرچه تعداد متقاضيان شغل مورد نظر بيشتر باشند، حتى درصورت داشتن تمام كارايى‌هاى لازم، بازهم شانس دانشجوى خارجى چندان زياد نخواهد بود. به همين دليل نيز توجه به نكاتى كه مسئول امورخارجيان خانم داگمار داهمن می‌گويد مهم است:

”اول بايد بدانيد كه در كدام عرصه می‌خواهيد تقاضاى كار دهيد. و تقاضاى بازار كار در اين رشته با سطح درس و توانايى‌هاى شما تا چه حد انطباق دارد. سپس بايد توجه داشته باشيد كه آيا در شغل مورد نظر جايى هست كه دانشجوى خارجى بتواند پركند؟ يا آنكه به آندسته از آگهى‌هاى كار تعلق دارد كه متقاضايان كار در اداره كار براى بدست آوردن آن ارجعيت دارند.”

هرچه مدت زمانى كه از اتمام درس تا پيدا كردن شغل می‌گذرد طولانى‌تر شود، اداره زندگى مشكل‌تر می‌شود و تنگناهاى مالى بيشتر. دانشجويان می‌توانند تا زمانی كه درس‌شان تمام نشده نود روز كامل يا ۱۸۰ روز نيمه وقت در سال كار كنند. بعد از اتمام درس همين قاعده ادامه خواهد داشت. به اين معنا كه:

”آنها می‌توانند مثلا به عنوان راننده تاكسى يا پيشخدمت رستوران كار كنند. ولى بايد بتوانند بطور روشن ثابت كنند كه فعالانه بدنبال كارى در حوزه رشته درسى‌شان هستند.”

هر فارغ التحصيلى كه با گذشت يك سال هنوز موفق به يافتن كارى نشده، بايد خاك آلمان را ترك كند. اما كسى كه شغلى پيدا كرده فقط بايد يك مانع ديگر را پشت سربگذارد و آن دوره آزمايشى است.

داگمار داهمن:

” دوره آزمايشى خود به معناى داشتن اجازه اقامت تا پايان اين دوره است. اگر پس از آن قرارداد كارى دائم به متقاضى داده شود، اجازه اقامت او براى مدت دو سال تمديد می‌شود.”

  • تاریخ 09.04.2006
  • چاپ چاپ مطلب
  • لینک کوتاه شده http://p.dw.com/p/A6Ru
  • تاریخ 09.04.2006
  • چاپ چاپ مطلب
  • لینک کوتاه شده http://p.dw.com/p/A6Ru