1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

E-book читає…тебе

Марсела Друм / Захар Бутирський9 жовтня 2012 р.

Чимдалі більше людей читають «електронні книжки». Але мало хто з користувачів цих приладів здогадується, що вони також вміють читати і тому знають дуже багато про свого «господаря».

https://p.dw.com/p/16MRw
eBook concept © Shawn Hempel #20470150
Фото: Shawn Hempel - Fotolia.com

Коли Андре К. їде на роботу метрополітеном, зазвичай він занурений у читання. Що саме він читає, фахову літературу чи детективний роман, ніхто з пасажирів не здогадується. Адже в руках у 28-річного хлопця - «електронна книжка», яка вміщує цілі полиці літератури. Тисячі книжок можуть зберігатися в пам'яті читального пристрою - «рідера». При цьому за вагою і розміром він - як тоненька брошура.

В дорогу з «книжковою шафою»

"Заходиш, натискаєш на клавішу і опиняєшся одразу ж на тій сторінці, на якій закінчив читати. Замість того, щоб листати й шукати“, - хвалиться Андре К.
Крім того, в «електронній книжці» він цінує те, що за допомогою читального приладу можна одразу перекласти незнайоме слово або й цілий абзац іноземною мовою.

Так само, як він, вважають й інші користувачі. Дослідження Гамбурзького університету демонструє: кожен четвертий німець купив собі «електронну книгу». Лише в останні шість місяців цього року в Німеччині були скачані за гроші майже 4,6 мільйона книжок. Стільки ж, скільки за весь попередній рік.

Читальні прилади Foto: Marcus Brandt dpa/lno (zu dpa 0085 vom 20.072010) pixel
Читальні прилади під'єднуються до Інтернету - інформація йде до читача та від ньогоФото: picture alliance/dpa

Прозорий читач?

Читальні пристрої, основними виробниками яких є компанії Amazon, Kobo та Sony, призначені виключно для читання електронних книг. Однак «електронні книжки» можна читати й на звичайному ноутбуці чи смартфоні.

Вкупі з багатьма перевагами, які мають «електронні книжки», вони також несуть певні ризики, каже Тіло Вайхерт з незалежного центру захисту даних. Особливо якщо скачуєш книги у великих постачальників. Адже завдяки вбудованій функції синхронізації вони мають деталізовану картину читальної поведінки своїх клієнтів.

Вайхерт пояснює, що має на увазі: "Для Amazon або іншого продавця електронної літератури дуже цікаво дізнатися, хто я є і чим я цікавлюсь, як я читаю, з якою швидкістю, де роблю примітки і які маю ще читальні звички. Все це може непрямим чином перетікати у досьє на користувача“.

Що вони знають

Наприклад, було встановлено, що середньостатистичний читач потребує лише сім годин, щоб прочитати (на приладі Kobo) останню частину трилогії-бестселера Сьюзен Коллінз «Голодні ігри». Це 57 сторінок за годину.

Або інший приклад. «У справжньому суспільстві рівних шансів людина опиняється «внизу» лише з причин, які криються в ній самій» - це речення маркували більшість читачів одіозної книги Тіло Саррацина «Німеччина самоліквідується». Усе це, за словами захисника даних Вайхерта, можна принаймні опосередковано зчитати з даних користувачів.

Еротика купується легше, ніж електронні книжки

Еротичні бестселери на кшталт «П'ятдесят відтінків сірого» є успішними саме в електронній версії. Цифрових видань книги було продано удвічі більше, ніж друкованих. Багато читачів, очевидно, почуваються більш анонімно, коли їхні сусіди не знають, що саме вони читають. А от для виробників вони цілком «прозорі». Просто багато людей це не усвідомлюють.

Читальні прилади Foto: Marc Tirl dpa (zu dpa 1246 vom 06.12.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++
Що зібрано у віртуальній книжковій шафі "айпеду", фірми знають напевнеФото: picture-alliance/dpa

Як далеко зайшли виробники електронного чтива в відстежуванні читача, Тіло Вайхерт оцінювати не береться. "Нам лише відомо, що вони це роблять та який це має потенціал. Зрозуміло й те, що американські компанії займаються подібним, тому що їм не протистоять закони щодо захисту даних особи“.

Нові виклики для видавництв та авторів

То невже електронна книга спостерігає за своїми читачами? Принаймні в США фірми-постачальники літератури почали ділитися своїми набутими даними з видавництвами та авторами. Із тим, мовляв, щоб було ще легше вивести на ринок бестселер. Але чи хочемо ми, щоб книга нас «читала» лише тому, що вона є гарною книгою?

Не виключено, між іншим, що дехто, скачавши багато літератури про тероризм та цікавлячись арабськими письменниками, раптово зіткнеться з проблемами при «в'їзді» до США.

Пропустити розділ Більше за темою

Більше за темою

Більше публікацій