1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Zdravstveno stanje Jasera Arafata veoma teško

29. oktobar 2004

On se možda više nikada neće vratiti. Oboljeli palestinski predsjednik Jaser Arafat napustio je Ramalah i na putu je za Paris, gdje će nastaviti liječenje. Nade u izlečenje su medjutim veoma male.

https://p.dw.com/p/AQYF
Palestinski Predsjednik Jaser Arafat
Palestinski Predsjednik Jaser ArafatFoto: AP

Oboljeli palestinski predsjednik Jaser Arafat, kojeg su doktori morali dugo ubjedjivati da napusti Ramalah, će iz glavnog jordanskog grada Ammana poletjeti za Pariz. Arafatov savjetnik Navbil Abu Rudeneh je o zdravstvenom stanju Arafata rekao:

“Arafat je iz svog sjedišta u Ramalahu prebačen u Aman. Moguće da je doživio kolaps zato što 13, 14 dana nije jeo, jer je, sada za Ramazan , postio. Zaista mu je potreban pravi odmor. Problem je u tome što niko ne zna uzroke ovako teškog zdravstvenog stanja, koje je iznenada nastupilo. "

Arafatova krvna slika veoma je loša. Doktori samo nagadjaju, jer ne znaju da li se radi o virusu, trovanju ili leukemiji. Poslanik u palestinskom parlamentu Hanan Aschrawi izjavio je medjutim da iznenadna Arafatova bolest ne utiče na rad palestinskih autonomnih vlasti:

“Predstavnici vlasti ne žele da se osjeti bilo kakav poremećaj javnog reda i mira. Oni ne žele da se medju narodom izazove panika. Oni žele da osiguraju stanje u kojem će sve institucije palestinskih vlasti normalno nastaviti sa radom. Svako se ovdje kod nas nada da će se predsjednik Arafat oporaviti.”

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw poželio je Arafatu brzo ozdravljenje:

“Mi smo veoma zabrinuti. Predsjedniku Arafatu želimo brzo ozdravljenje. On je bolestan, pa ipak on ostaje Predsjednik i ne mislim da je dobro spekulirati šta bi se moglo desiti. Ovoga momenta mi predsjedku Arafatu možemo samo poželiti da se potpuno oporavi.”