1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Seksualno uznemiravanje mladih sudija Bundeslige

17. februar 2010

Njemački fudbalski savez (DFB) optužio je bivšeg sudiju Bundeslige i člana Sudijske komisije Manfreda Amerella za seksualno uznemiravanje mladih njemačkih sudija. Amerell (62) je morao podnijeti ostavku.

https://p.dw.com/p/M3gy
Manfred AmerellFoto: picture-alliance/dpa

Aferu je na svjetlo dana iznio sudija Svjetske fudbalske asocijacije FIFA-e Michael Kempter. Neovisno od Kemptera je još nekoliko mladih sudija priznalo da ih je Manfred Amerell seksualno uznemiravao. Svi oni su o tome ćutali jer su se plašili posljedica po karijeru ili privatni život. 27-godišnji Michael Kempter se u decembru obratio Njemačkom fudbalskom savezu sa optužbom protiv Amarella. Moralo je proći mjesec dana da za cijelu aferu sazna i predsjednik DFB-a Theo Zwanziger. Manfred Amarell odbacuje optužbe. "Nikada do sad nisam seksualno napadao ni uznemiravao nijednog mladog sudiju Bundeslige", branio se ovaj 62-godišnjak. Njegov advokat prebacio je Njemačkom fudbalskom savezu da je prekršio sva pravila pravne države. Niti on niti njegov klijent, rekao je Amarellov advokat, ne znaju za šta se Amarell konkretno optužuje. No, DFB je odbio da pruži bilo kakvu informaciju.

FIFA-Schiedsrichter Michael Kempter
Sudija Michael Kempter prijavio Amerella zbog seksualnog uznemiravanjaFoto: picture alliance / dpa

I u fudbalu pojave seksualnog uznemiravanja

Njemački fudbalski savez (DFB) je izvukao pouke iz ove afere i najavio da će reformirati dosadašnje običaje i pravila, po kojima mladog sudiju, prije nego što se dokaže na fudbalskim terenima, duže vrijeme prati jedan od starijih kolega, koji na kraju donosi sud o njegovom radu. "Cilj je da se unese više transparentnosti u cijeli proces ali i da se efektivno spriječi i izbjegne ovisnost mladih sudija od ocjene njihovog rada koje donosi stariji kolega, pratilac", rekao je Theo Zwanziger. On je dodao da se devijantno ponašanje pojedinaca ne smije sistematski prikrivati. "Svijet fudbala nije imun od takvih pojava, pa tako ni njegov sudijski ogranak. Stoga se ne smijemo ponašati kao da toga nema", naglasio je Zwanziger

Zwanziger pohvalio Kemptera

Deutschland Fußball Präsident Theo Zwanziger
Predsjednik Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) Theo Zwanziger podržao KempteraFoto: picture alliance / dpa

U slučaju "Amerell" se ne radi o tome da neko želi da ocjenjuje njegove seksualne sklonosti , smatra Zwanziger. "Mi ne želimo da diskriminiramo nekoga zbog takvih sklonosti, ali DFB se zalaže za otvoreno i tolerantno ophođenje jednih prema drugima. Nedopustivo je osobe, koje otvoreno govore o seksualnom uznemiravanju, napadati i dovoditi ih u kontekst homoseksualnosti. Oni su samo otvoreno iznijeli pojave, koje su se previše dugo prešutkivale. Stoga fudbalski sudija Michael Kempter zaslužuje naš respekt i nadam se da će dobiti bezrezervnu podršku naših navijača i svih ljubitelja fudbala", rekao je Zwanziger. Kempter je nakon obznanjivanja afere bio povučen sa fudbalskih terena. Zwanziger je izjavio da ga kao sudiju namjerava vratiti na utakmice Bundeslige.

Autor: Sport.de/Jasmina Rose

Odg. urednik: Azer Slanjankić