1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Kiosk

Mladić ne pokazuje kajanje

Zastupnici tužilaštva Haškog tribunala su na suđenju Ratku Mladiću tokom dvodnevnog izlaganja završili uvodnu riječ. Mladić ni jednog trenutka nije pokazao da se kaje, čak je provocirao žrtve, pišu njemački listovi.

default

Srebrenica

Jedna gesta Ratka Mladića bila je dovoljna da izazove bijes porodica žrtava koje su sjedile u posebnim, staklom ograđenim prostorijama kako bi pratile suđenje.

List Tageszeitung piše:

„Ratni komandant Vojske Republike Srpske prijetio je u sudnici Haškog tribunala preživjelim majkama Srebrenice i logorašima koji su iz posebne prostorije pratili suđenje. Nekoliko puta okrenuo se prema njima, gledao je predsjednicu udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Muniru Subašić i pokazivao srednji prst, te rukom prelazio preko prednjeg dijela vrata izražavajuži želju za klanjem. Ona je jedna od preživjelih majki Srebrenice koja je u masakru 1995. izgubila 22 člana porodice. Mladić se nakon izrečene prijetnje nasmijao.

Munira Subasic Vorsitzende der Organisation Mütter von Srebrenica

Munira Subašić

Tokom drugog dana iznošenja uvodne riječi, tužiocu je zastajao dah kada je nabrajao zločine počinjene u Srebrenici. Državni tužilac Peter Mc Closkey je pored ostalog rekao 'Nikada nećemo moći shvatiti taj horor'. On je tokom svog iznošenja pokazao mnogo slika i filmskog materijala na kojima se vidi šta se prilikom ulaska srpskih trupa 11. jula 1995. događalo u Srebrenici. Branitelji enklave su vjerujući obećanju pripadnika UN-a da će štititi 40.000 ljudi u ovoj enklavi, predali oružje.

Mladićev nalog za istrebljenje

Tužitelj je rekao da je plan napada Mladić lično odobrio. On je nakon osvajanja Srebrenice napisao 'Ovo je bila i sada je ponovo srpska teritorija'. To gledano iz historijskog ugla nije korektno jer je Srebrenica u srednjem vijeku najveći period bila u sastavu bosanskog kraljevstva.

Mladić je imao namjeru da 'fizički uništi' stanovnike i izbjeglice Srebrenice od kojih su većina bosanski muslimani, rekao je Mc Closkey.

Sudski proces su u BiH prenosili svi televizijski kanali. Dok su u Sarajevu pomno pratili proces, u nacionalističkim srpskim uporištima Palama i u Kalinoviku su održani protesti. Za stanovnike ovih mjesta Mladić je heroj, jer je kako kažu, spasio bosanske Srbe“, prenosi list Tageszeitung.

Niederlande Verfahren von Ratko Mladic

Ratko Mladić

I list Die Welt piše kako je optuženi u sudnici bio arogantan i nije pokazao da se kaje kada je tužilac iznio kako su svi napadi u BiH izvedeni kako bi se sproveo glavni cilj - etničko čišćenje.

„Prezentovani dokazi su uvjerljivi - video snimci Mladića, isječci iz njegovog pedantno vođenog dnevnika, vojni dokumenti, iskazi svjedoka. Sve to ne ostavlja sumnju da se nadmenom generalu mogu dokazati počinjeni zločini. Ipak na početku procesa nije postavljeno ključno pitanje - kako se moglo desiti da se 70 minuta leta avionom od Beča, u Evropi dešavaju najgori mogući zločini? Zašto su Zapad i Plavi šljemovi tako dugo bili u defanzivi, zašto su omalovažavali zločine, pa čak pokazivali i razumijevanje prema srpskim osvajačima?“, piše autor teksta u listu Die Welt.

Zločinac i heroj“

List Süddeutsche Zeitung o istoj temi piše:

„Rat u Bosni i Hercegovini je počeo prije dvadeset godina. Mladić je posljednji vođa optužen za ratne zločine na Balkanu, koji sjedi u ovoj sudnici. Mnogi njegovi saveznici su već bili tu. Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević je ovu binu koristio kako bi držao državničko predavanje o historiji. I nekadašnji vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić koji se pod imenom Dr. Dabić predstavljao kao iscjeljitelj je ponovo preuzeo ulogu političara. On već dvije godine sudijama objašnjava šta se stvarno dešavalo. General Mladić nikada nije bio političar. Ali, on je za mnoge nacionaliste na Balkanu ostao heroj. Mladić je vidno ostario, smršao ali je i dalje pun energije i ne može u sudnici potisnuti svoje grimase. Ne vidi ni razlog zbog kojeg bi se trebao potruditi. Suđenje bi trebalo trajati još tri godine,“ piše Süeddeutsche Zeitung.

Autorka: Belma Fazlagić-Šestić

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić