1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

TEME

Berlin: Postignut dogovor oko prava izbjeglica na ostanak

Okončan spor:180.000 ljudi u Njemačkoj imaju vizu koja se zove Duldung, i ne predstavlja dozvolu boravka već takoreći privremenog trpljenja.

Unija i SPD su se uvijek iznova sporile oko toga, pod kojim uslovima se takvim licima može dodijeliti status useljenika. Organizacije za ljudska prava sve češće ukazuju na to da je neljudski stavljati ta lica u situaciju u kojoj im stalno prijeti prisilno iseljavanje.

Višegodišnji spor oko 180.000 stranaca koji žive u Njemačkoj i koji imaju samo privremenu dozvolu boravka ovim dogovorom je okončan. Ovi ljudi će dobiti dozvolu stalnog boravka ukoliko do kraja 2009 nadju posao i dokažu da govore Njemački jezik. Osm toga oni ne smiju biti kažnjavani. Ljudi koji nisu oženjeni moraju dokazati da u Njeamčkoj žive najmanje 8, a porodice sa djecom 6 godina.

Dakle, Unija i SPD su ostali pri nacrtu predocenom prije nekoliko nedjelja. Predstavnici SPD su se izjasnili protiv novih pregovora. Predsjednik SPD-a savezne zemlje Thüringen, Christoph Matschie je izjavio:

"Mislim da je po pitanju prava na ostanak sve već dogvoreno i to mora biti sada i sprovedeno."

Medjutim, ragulativa oko prava na ostanak u zemlji je prije nekoliko nedjlelja već bila ispisana, i dovedena pod znak pitanja pogotovo od strane - pokrajinskih vlasti CSU-a i CDU-a

Šef vlade Sejverne Rajne Vestfalije Jürgen Rüttgers:

"Ja mislim da mora biti jasno da oni koji mogu duže ovdje ostati ne smiju biti na teretu lokalnim vlastima. Oni treba sve da učine da nadju posao.“

"Novo je i da će useljenici imati pravo na socijalne usluge domovina, tako da će socijalni budžeti u Njemačkoj biti poštedjeni."

Njemački kabinet će novi zakon donijeti još prije Uskrsa. Unija smatra da se time strancima ne daje potpuno već samo privremeno pravo na boravak. Osim toga će biti spriječeno useljavanje u njemačke socijalne sisteme.

A oni koji se useljavaju kao bračni partneri, supružnika koji žive u Njemačkoj, morat će biti najmanje 18 godina stari i morat će dokazati da govore Njemački. Onaj ko izbjegava kurseve njemačkog jezika morat će da računa na sankcije.

  • Datum 13.03.2007
  • Autor Stephan Ueberbach
  • Štampaj Štampaj ovu stranicu
  • Permalink http://p.dw.com/p/AQE4
  • Datum 13.03.2007
  • Autor Stephan Ueberbach
  • Štampaj Štampaj ovu stranicu
  • Permalink http://p.dw.com/p/AQE4