1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

«Ελληνικό διήμερο» στο Βερολίνο

7 Ιανουαρίου 2013

Oλοκληρώθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. Επαφές αναμένεται να έχει και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο οποίος συναντηθεί αύριο και με την καγκελάριο Μέρκελ.

https://p.dw.com/p/17F2d
Εικόνα: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

Επίσημη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ είχε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Οι δύο πρόεδροι ξεναγήθηκανστην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται από τον περασμένο Αύγουστο στο «Martin-Gropius-Bau», ενώ μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Παπούλιας μετέβει στο προεδρικό μέγαρο Belllevue, όπου ο γερμανός πρόεδρος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης εξήραν αμφότεροι το καλό επίπεδο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Μετά από χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον στενές, τόνισε στο μήνυμά του ο έλληνας πρόεδρος ενώ και ο γερμανός ομόλογός του από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα μπορεί στο εξής να βασίζεται στη βοήθεια και αλληλεγγύη της Γερμανίας. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι δύο χώρες θα ανταποκριθούν στις ευθύνες που έχουν αναλάβει. Ο δε Έλληνας πρόεδρος κάλεσε τους γερμανούς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, όπως επίσης και τους γερμανούς τουρίστες.

Θα συζητηθεί η πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων

Σειρά σημαντικών επαφών θα έχει στη γερμανική πρωτεύουσα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα Die Welt. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος.

Από τη σημερινή συνάντηση Παπούλια-Γκάουκ στο Βερολίνο
Από τη σημερινή συνάντηση Παπούλια-Γκάουκ στο ΒερολίνοΕικόνα: AP

Αύριο το πρωί (στις 11.30) ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα τεθούν οι πρόοδοι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων» και διευκρίνισε ότι μετά τη συνάντηση δεν θα υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι Μέρκελ και Σαμαράς έχουν συχνή και εντατική επικοινωνία εδώ και μήνες.

Επενδύσεις και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά θα είναι οι αναπτυξιακές προσπάθειες της Ελλάδας «με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων». Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, θα αναδείξει την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Από συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
Από συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη ΣαμαράΕικόνα: dapd

Πριν από την συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Υπενθυμίζεται ότι ο φιλελεύθερος γερμανός πολιτικός, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είχε εξάρει το ρόλο του έλληνα πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa / Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη